26 Temmuz 2010 Pazartesi

KUMRAL ADA MAVİ TUNA



...Onu anlatmak için "güzel", "havalı" , "başdöndürücü", " şahane" gibi sözcükler kullanmak haksızlık olur. Onun için, bu dünya dışından gelmiş kadar değişik, bir kuyruklu yıldız kadar etkileyici, iyi pişmiş kahve kadar tiryakilik yaratıcı, gezegene yalnız yollandığı için eşsiz, bir ipekböceği kadar dikbaşlı denildiğinde bir şeyler söylenmiş sayılır ancak. Demlenmiş ve içe sinmiş bir güzellik onunkisi. Ama asıl önemlisi beni güçlü bir manyetik alan gibi çeken etkisi ve çok kumral olduğu...

Tuna

Bu satırlar "Kumral Ada Mavi Tuna" adlı harika romandan. Buket Uzuner'in bu harika romanını hala okumayanlar varsa çok şey kaybediyorlar, belirtmeliyim.

Roman şizofrenik bir sarsıntıyla başlıyor. Kabusunun karanlık duvarları arasına sıkışıp kaldığını düşünen Tuna'nın garip hikayesi ile sürükleniveriyorsunuz. Sonrasında Tuna'nın ağzında sürekli geveleyip durduğu Ada ile tanışıyorsunuz. Hem de daha 5 yaşındaki bir kız çocuğu iken. Aşk kelimesinin hakkını sonuna kadar veren ve sizi meraka gark eden bir roman bu. 98 yılında İstanbul Üniversitesi'nin en iyi roman ödülüne layık gördüğü bir kitap. Biliyorum ki kitap okumayı kendisine tarz olarak biçmiş herkesin okuduğu bu romanı, yeni başlayanlar için şiddetle öneriyoruz.

Kumral Ada Mavi Tuna...

1 yorum: