11 Şubat 2011 Cuma

AŞK TESADÜFLERİ SEVER : OLAMAZ MI OLABİLİR...


Son hafta bütün yazılar beyazperde ile ilgili oldu; ancak sinema dünyası en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor ve Oscar öncesi özellikle aday filmler gündemi oluşturuyor.

Bu kez bir Türk filmini yorumlamaya çalışacağım. Son günlerin en popüler yapımı, bir Ömer Faruk Sorak filmi: "Aşk Tesadüfleri Sever"

Filmi Radikal'in sinema ekini okuduktan sonra önyargı ile izlediğimi belirtmeliyim ancak oradaki eleştirilerin hemen hepsini haklı bulduğumu da söyleyebilirim. Özellikle de tesadüf meselesinin cılkının çıktığı görüşüne.

Filmin başrol oyuncuları, yani şu meşhur aşkın failleri "Mehmet Günsür" ve "Belçim Bilgin". Mehmet Günsür'ü film boyunca oyunculuk anlamında oldukça rahat buldum. Jest ve mimiklerini harika kullanan bir oyuncu Günsür. Fakat partneri Bilgin için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Bana kalırsa bu rol için Belçim Bilgin'den farklı bir aktris seçilmeliydi. Bunu sadece iki oyuncuyu yakıştıramadığım için söylemiyorum. Oyunculuğunu pek samimi bulmadım bir sinema sever olarak.

Filmin oyuncu kadrosu ile ilgili yazmaya başladım öyle de devam edeyim. Filmlerde esas oğlan yahut kızın küçüklüklerini canlandırma fikri bana her zaman riskli gelmiştir. Aşk Tesadüfleri Sever adeta geçmişe dönüşlerle kurgulanmış bir film olduğundan, başrol oyuncularının ufaklık halleriyle sıklıkla rastlaşıyoruz. Başta da belirttiğim gibi minik oyuncuların filmlerde kullanılması büyük bir risk ve filmin inandırıcılığını etkileyebiliyor. Mesela "Babam ve Oğlum" filminin ufaklığı öyle özenle seçilmemiş olsaydı izleyiciye aynı duyguları yaşatır mıydı filmin sonunda merak ediyorum. İşte Aşk Tesadüfleri Sever'de rol alan ufaklıklarımızın filme katkıları pek olamamış diye düşünüyorum. Bir de geçmişe gidişlerin gereğinden fazla olduğunu savunuyorum.

Bu noktada Altan Erkekli'ye bir parantez açmalı. Günsür'ün babası rolünde gördüğümüz Erkekli her zaman bildiğiniz gibi. Filmi, onun hatrına izleyebileceğiniz aktörler vardır. Onlardan biri olduğunu tekrar ispat ediyor Altan Erkekli.

Filmde bu aralar birçok kanalda sıklıkla çalan bir parça var: "Eylül Akşamı". Tabii Mehmet Günsür yorumu ile dinliyorsunuz parçayı. Fena olmamış düzenleme.

Bülent Ortaçgil gibi harika bir sanatçının bu dahiyane sözlere sahip parçasını eminim birçok sinemasever ilk kez dinleyecektir. Filme yıldızla not verirken bir yıldızı sırf bu parça için düşündüğümü söylemeliyim. Filmde kullanılan diğer parçalar da "cuk" oturmuş diyebileceğimiz türden.

Filmi izlerken şöyle dediğimi hatırlıyorum kendi kendime: "Sınav" filminin yönetmenini hatırlamıyorum; ama bu filmin yönetmeni kesinlikle "Sınav"ın yönetmeni. Evet eve gelip yönetmene baktığımda Sınav'ın da Aşk Tesadüfleri Sever'in de yönetmeninin Ömer Faruk Sorak olduğunu fark ettim. Bu bir yönetmen için arzulanabilecek bir durum bana kalırsa. Bir izleyen olarak iki filmin şarkılarının da özenle seçilişi ve parçaların insanı yakalayışı filmin yönetmenini önplana çıkarabiliyor. Sınav'ı hatırlayanlar ne demek istediğimi anlamıştır sanıyorum.

Her şeye rağmen Aşk Tesadüfleri Sever için Sınav filmi sonunda söylediğim güzel sözleri dizemeyeceğim. Bana kalırsa çok da fena olmayan bir senaryo heba edilmiş. Belki çok fazla beklentimiz var ;ancak Amerikan ya da Fransız sinemasının romantik-komedi-dram türünün seviyesine sanırım yalnızca Issız Adam ve Romantik Komedi filmleri ulaşabildi. Aşk Tesadüfleri Sever gerek çekim teknikleriyle gerekse oyuncu tercihleriyle TV filmi havasını barındırıyor bünyesinde.

Keyifli seyirler...

Benim yıldızım beş üzerinden 3