Ne düşündüğünüzü bilmiyorum; ancak bana kalırsa Mustafa belgeselinin bugün televizyonda yayımlanacak olması birçok çocuğun fikirlerini değiştirecektir. Bu da pek hayırlı bir durum değildir kanaatimce.
Benim yaşımdakiler ve sonrasının fikirlerinde değişim yaşandığını düşünmüyorum, Mustafa'dan sonra. Belli noktalarıyla yeni bir anlayışla sunulduğunu bile düşündüğüm belgeseli minikler için zararlı buluyorum.
Mustafa'yı ilk izlediğimde belgelere vakıf olmamama rağmen araştırıcının insafına sığınarak sunduklarının gerçek belgelere dayandığını var saymış ve fena araştırma olmamış demiştim. Atatürk'ün bizzat kaleme aldığı günlüğünün yayımlandığını ya da bir şekilde araştırmacıların elinde olduğunu bilmiyordum. Aslında hala böyle bir kitap var mı onu da bilmiyorum. Belgesel boyunca Mustafa Kemal'in de bir insan olduğunu vurgulamak amacıyla o günlüklerden yararlanmış Can Dündar kendince. Tabii iyimser olduğunu var saysak bile istediğinden başka bir şeyleri işaret etmiş.
Beni belgeselde rahatsız eden tek nokta da bu oldu. Yani kasıtlı olmadığını düşünsem de farklı düşüncelere hizmet eden noktalar! Bunca esere ve görülenlere rağmen belgeselin bir bölümünde Batılıların o dönemde sunduğu şekliyle Atamızın diktatör hareketlerinin olduğunu ileri sürmesi Can Dündar'ın eksisiydi. Bunu alanen yapmamıştı ancak örneğin heykel meselesini ön plana çıkararak o düşünceleri destekler durmuştu yazar. Devrin şartlarıyla bir değerlendirme yapmayışı Ulu Önder hakkında atılıp tutulanarı destekler niteliğe büründürmüştü belgeseli.
Bunların dışında pek de olumsuz yaklaşmadığım, belli şeylerin daha şeffafça sunulması gerektiğini düşündüğüm bu belgesel-filmin televizyonda yayımlanmasını yine de arzu etmezdim. Çünkü milli bilinç kavramını yeni yeni öğrenen miniklerimiz için çağdaşlığın ve modernizmin en önemli karakteri Ulu Önder'dir. Henüz hayal ile gerçeği tartma yetisine sahip olmayan bu taze beyinlerin karşısına kurucumuzu karanlıktan korkan, her yere heykeller diktiren, sürekli alkol alan, sevilmiyormuşçasına yalnız bırakılan bir adam olarak çıkarmak her şeyden önce milli bilinç olgusunu zedeleyecektir.
Tabii sizlerin de düşüncelerini merak etmiyor değilim.
Yayınlanmasını onaylamıyorum.
YanıtlaSilİyi akşamlar...
filme karşı, siyasi ve dini kökenli kaygıların şekilllendirdiği bir görüş var. belgeseli eleştiren, yerden yere vuran bir görüş.
YanıtlaSilbunun görsel bir araştırma ve deşifre etme şekli olduğunu anlayamıyoruz.
bir belgeselin özünde bilinmeyen ve de görülemeyenlerin sunulması vardır ve izleyiciyi cezbeden de budur.
benim süper kahramanım; içki içen, karanlıktan korkan, kadın düşkünü, elle tutulur gözle görülür, bir kalem ve kağıdın ürünü olmayan donemin siyasi ve sosyal yapısı içinde farklı düşünebilen ve vizyon sahibi olan bir "insan"dır.
bugüne kadar Atatürk resmen ilahlaştırıldı, biz onun da bi insan olduğunu unuttuk hata yapabileceğini kötü alışkanlıklarını yalnış kararlarını bu film veriyor bize. Tam bir tarihçi edasıyla olan olduğu gibi verilmiş ne eksik ne fazla güzel bir çalışma...
YanıtlaSil