16 Kasım 2010 Salı

TİTANLARIN SAVAŞI


Bu filmin senaristin hayal gücüne bağlı bir yapım olduğunu düşündüğümden uzun süre izlememiştim. Oysa "Titan" kavramının Yunan mitolojisinde "Tanrı" kavramıyla örtüştüğünü Sunay Akın'ın "Önce Kadınlar ve Çocuklar" adlı güzel kitabından öğrenmiştim. Buna rağmen niçin mitolojik bir hikaye olduğunu çıkaramadım anlayamadım.

Neyse geç de olsa bu güzel yapımı izleme fırsatı buldum. Holywood'un en iyi yanı dünyaya mal olmuş birçok olayı harika efektler yardımıyla izleyicinin önüne sunması. Bundan evvel mitolojik olayların yer aldığı birçok film izledik. Bunların en etkileyicisi tabii ki meşhur Troya Savaşlarının ve Achilles'in kahramanlıklarının anlatıldığı "Truva" filmiydi.

Yunan mitolojisinin o fantastik yanı sanırım birçok insanı etkilemiştir. Günümüzde benim diyen yazarın kurgulayamayacağım hikayeleri fantastik karakterler eşliğinde bulabilirsiniz bu mitolojide. Her şey bir yana çok güzel bir şekilde kurgulanmış Türk mitolojisinin ülkemizde aynı değeri bulmuyor olması beni üzmüyor değil. Bir ara Türk mitolojisinden hikayeler almayı planlıyorum Edebiyat Meclisi'ne.

Sözü uzatmayalım. Filmde mitolojinin yarıtanrılar grubunda yer alan Perseus'un ölüm tanrısı olan Hades ile olan mücadelesi anatılmakta. Filmin yorumlarını okuduğumda pek çok izleyicinin "Pek bir şey anlamamdım yaa!" diyerek serzenişte bulunduklarını gördüm. Film dediğim gibi mitolojik unsurlarla çevrili ve filmden keyif alabilmek için sadece görsel efektlerle yetinen biri olmamalısınız. Yunan mitolojisinin belli karakterlerini de biliyor olmanız gerekmekte. Filmde yılan saçlı "Medusa" ve yeraltı dünyasının büyük canavarı "Kraken"i çok başarılı buldum. Zaten Amerikan film endüstrisi pek problem yaşamıyor böyle uyarlamalarda. Yine çok başarılıydı. Baştan aşağı 3 boyut teknolojisi ile hazırlanan İngiliz destanı Beowolf''ta da aynı keyfi almıştım hatırlıyorum. Filmi oldukça başarılı buldum.

Perseus rolündeki Sam Worthington bu role çok yakışmış. Avustralya'lı aktörde Akdenizli tipi oluşu rolünde başarılı olmasını sağlamış bana kalırsa. İo rolünü başarıyla yerine getiren Gemma Arterton da filmde dikkat çekiyor.Liam Neeson ise olabilecek en iyi Zeus olmuş.

Neyse bu filmi şiddetle tavsiye ediyorum. Mitoloji meraklıları kaçırmışsa mutlaka edinsinler. Keyifli seyirler

7 yorum:

  1. Fazlası ile nefret ettim bu filmden , ilk çevrimini düşününce görsel olarak birşeyler katmak yetmiyor bir film için , zaten bütün mitleri de birbirine katmışlar.

    YanıtlaSil
  2. Tabii fikrine saygı duyuyorum ancak ben o kadar da kötümser değilim bu konuda. Truva filminde de mitlerle ilgili problemler söz konusuydu mesela ancak ben olaya görsellik ve mitolojilerin yumuşatılarak insanlara sevdirilebilmesi yönüyle bakıyorum. Bu anlamda misyonlarını inkar etmemek lazım bu filmlerin. Çok da başarısız değildi kanımca Titanların Savaşı

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle çok kısa, daha önce yine seninle konuşmuştuk sanırım "Yüzüklerin Efendisi" ve Hüsn-ü Aşk hakkında , işte o yüzüklerin efendisindeki tat yok alel acele çekilmiş ve bitirilmiş.Bir bu bir de Prince of Persia benim beğenimi kazanamadı ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  4. Evet konuşmuştuk. Sanırım "Yüzüklerin Efendisi" serisi fantastik yapımların en iyisi. Yani diğerlerinin bu üçleme ile kıyası bile lüzumsuz. Ben değerlendirme yaparken asla kıstas olarak Yüzüklerin Efendisi'ni almadım. Zaten yazımda da klasik Hollywood yapımı diye vurguladım. Adamlar efektler konusunda aşmış durumlar.

    Prens of Persia'yı izlemedim ama kötü olduğunu tahmin ediyordum. Oyun uyarlamalarını pek iyi yapamıyorlar sanki. Ya da biz oynarken başka şeyler hayal ediyoruz filmleriyle karşılaşınca hayallerimiz yıkılıyor

    YanıtlaSil
  5. Senaryo tamamen değişmiş prince of persia'da , Sanırım sen 3 boyutlu olarak izledin Titanları ?

    YanıtlaSil
  6. Titanları normal izledim. Ya sanırım ben son sahnedeki yaratık sahnesinden etkilendim. :D

    YanıtlaSil