14 Eylül 2009 Pazartesi

BU KİTABI BİRÇOK İNSAN OKUMALI: "SINIRLAR"


Yakında katıldığım bir seminerde "Öfke Kontrolü ve Kriz Yönetimi" hakkında bilgilendirildik. Psikolog Bey, konuşması sırasında bir kitaptan bahsetti. Doğruyu söylemek gerekirse kişisel gelişim kitaplarına göz attığımda daha çok fasa fiso diye tabir edebileceğim şeylerle karşı karşıya kalıyordum. Psikolog bu kitaptan bahsettiği anda salonda bir uğultu oldu. Duyabildiğim kadarıyla övgü dolu sözler sarf edildi kitap hakkında. Tabii ki merak ettim ve aynı gün edindim bu kitaptan.

Kitap ikisi de Dr. olan Henry Cloud ve John Townsend ikilisince kaleme alınmış. Kitabı aldığım yerden eve gelinceye kadar kitabın bir bölümün otobüste okuıdum. İnanır mısınız 20 dakikada neredeyse 80 sayfa okumuşum. Üniversitede hocalarımızın söylediğini her seferinde doğruluyor hayatım. İnsanlar kendilerini buldukları yapıtları çok kısa sürede bitiriyorlar ya da o yapıtları çok beğeniyorlar. Gerçekten de beni etkileyen bir kitap oldu, Sınırlar.

Peki, kitapta ne anlatıyor bu iki doktor:
İnsanlara nasıl "hayır" diyeceğimizi? "Hayır" diyememenin zararlarını. "Hayır" diyen insanların kötü insanlar olmaklarını. "Evet" diyen insanların iyi insanlar olmadıklarını. Neden zamanı geldiğinde "Hayır" demeliyizi. Ve tüm bu sınır koyma çabalarının hangi dönemlerde şekillendiğini, özetle insanlar için sınırların ne ifade ettiğini.

Oldukça ilgimi çekti bu konu. Bir "HAYIRzede" olarak, yaşadığım yıllar boyunca insanların incindikleri her durumdan yine kendileri sorumludur diye düşünmüştüm, hoş bu felsefeyi tam anlamıyla hayatıma uygulayamamıştım ancak düşüncelerimin Dr. tarafından akademik bir dille ifadesini bulduğumda çok etkilendim. Sizlere bu kitabı önemle tavsiye ediyorum! Okumalısınız. Özellikle yaşı 15 ile 20 arasındaki arkadaşlarımız için çok daha faydalı olabilir-bazı şeyler için hala vakit var anlamında-.

Benden önermesi. Kitaptan öğrendiğim bir şey daha "Hayır, okumayacağım" derseniz saygı duyarım:D İyi okumalar...