29 Temmuz 2010 Perşembe

KÖY- THE VİLLAGE-



Tür: Korku / Gerilim / Bilim Kurgu
Gösterim Tarihi: 19 Kasım 2004
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Yapım: 2004, ABD
Süre: 108 dk.

Oyuncular
Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) , William Hurt (Edward Walker)
Sigourney Weaver (Alice Hunt) , Adrien Brody (Noah Percy)
Judy Greer (Kitty Walker) , Jayne Atkinson (Bayan Walker)
Liz Stauber (Beatrice) , Jesse Eisenberg (Jamison) , Frank Collison
Cherry Jones , Fran Kranz , Brendan Gleeson , Michael Pitt
Bryce Dallas Howard (Ivy Walker)

Filmin Konusu

Mutlu ve huzurlu görünen bir kasaba, aslında onu çevreleyen ormanın verdiği dehşeti yaşamaktadır. Ormanda, tam olarak ne olduklarını bilemeseler de onlara korku dolu bir yaşantı sürdüren yaratıklar vardır. Bu yaratıklar ve kasabalılar arasında garip bir tür anlaşma vardır, kasabalılar ormandan uzak durdukça yaratıklar da kasabaya bulaşmamaktadır.

Ancak bir gün, meraklı Lucius Hunt, ormanı keşfetmeye karar verir. Bu hareketi,taraflar arasındaki gizemli anlaşmayı bozacak ve yaratıkların kasabaya gelmesinesebep olacaktır.

6. His, Ölümsüz ve İşaretler ile gerilim ve fantastik öğeleri başarıyla birleştirerekbüyük beğeni toplayan yönetmen M. Night Shyamalan, Village ile de hem türünmeraklılarını, hem de kendi takipçilerini oldukça heyecanlı bir bekleyişe soktu.




Tanıtımını yapacağımız ilk film : Köy- The Village

Uzun süre önce vizyona girmiş olan ve günümüzde televizyon kanallarında da gösterimi yapılan bu Shyamalan filmi, belki de yönetmenin en iyi yapımı olarak adlandırılmaktadır. Yönetmenin 6. His, Signs gibi filmlerinin gölgesinde kalmasına rağmen özellikle oyunculuklar ve senaryosu ile beğeni kazanmıştır.

Ülkemizde özellikle korku filmi kategorisi altında değerlendirilip sinemaseverlere sunulan bu filmin aslında bu kategoriye ait olmadığı sezilmektedir. Film, korku ve gerilim unsurlarını taşısa da temelde insanı düşündürme yolunu seçmiş, senaristin felsefesini sezdirmeye çalıştığı bir film tadındadır. Bu anlamda korku ve gerilim bekleyerek sinemalara koşan birçok seyirci tarafından beğenilmemiştir. Bu da bize ürünlerin satışında ambalajın yani sunumun ne kadar önemli olduğunu bir kere daha kanıtlamıştır.

Filmde J. Phoenix, S. Weawer, Adrien Brody gibi önemli isimler önplana çıkarken oyunculukları ile de seyirciyi büyülemişlerdir. Film insanlarının mutlu ve huzurlu yaşadığı bir kasabada geçmektedir. Kasabanın sınırları dairesel bir biçimde orman ile sınırlandırılmış ve bu dairenin belli aralıklarla gözetleme kuleleriyle çevrildiği görülmüştür. Kasabada kendi ürettikleri ile geçinen halk kasabadan ormana asla geçmemektedir. İnanışa göre "adını söylemedikleri" yaratıklar ormanın içindedirler ve uzun yıllar önce onlarla bir anlaşma yapılmıştır. İki taraf da kendi bölgesinin dışına çıkmayacaktır. Filmdeki bu ilk kurgu tahmin edebileceğiniz gibi ucuz Hollywood filmerini andırıyor. Özellikle bu bölüm izleyicide soru işaretleri uyandırıyor.

Meraklı genç Lucius Hunt'ın kuralı bozmasının ardından yaşananları izleyenlere bırakmak istiyoruz.

Filme dünya görüşünün yansıtılması açısından bakarsanız büyük keyif alabilirsiniz diye düşünüyor, iyi seyirler diliyoruz

BLOG ÖNERİSİ: GECE KÜTÜPHANESİ




Bundan böyle sizlere ilgiyle takip ettiğimiz blogları tanıtmaya çalışacağız. Bu anlamdan listenize eklemenizi tavsiye edeceğimiz ilk blog Gece Kütüphanesi

http://bibliofk.blogspot.com adresinden ulaşabileceğiniz blogda yazarımız "biblio" sizler için harika film ve kitap tanıtımları yapıyor. Yorumları okuduktan sonra tanıtılan filmi hemen izlemeyi, yorum yapılan kitabıysa hemen okumayı arzuluyorsunuz. Bu anlamda Edebiyat Meclisi'nin misyonunu taşıyan kardeş bir blog diyebiliriz Gece Kütüphanesi için. Zamanla harika bir kaynak , bir başka deyişle "Bibliyografya" haline gelecek Gece Kütüphanesine başarılar diliyoruz.