28 Mayıs 2010 Cuma

KÜÇÜK APTALIN BÜYÜK DÜNYASI


Dünya edebiyatı çağlar boyunca büyük devrimler yaşamıştır. İtalya'da Rönesans'ın temelleri atılırken ortaya çıkan Klasisizm insanları nasıl etkilemişse, günümüzün çılgınlık düzeyine varan teknolojik gelişmeleri buna paralel ortaya çıkan Post-Modernist akımlar da insanları ve edebiyatı o derece etkilemiştir.

Ülkemizde bildiğim kadarıyla bir ilk yaşanacak birkaç gün sonra. Bir blog yazarının blogunda sundukları bir kitap halini alacak ve bu kişisel blogun hayranları hayranı, oldukları yazarı artık kucaklarına koydukları bir kitaptan keyifle okuyabilecekler.
Sözünü ettiğimiz blog geçen aylarda tanıttığımız internet dünyasının meşhur blogu PuCCa Günlük'tür. Edebiyat öyle büyük bir değişim yaşıyor ki klasik anlayışların birçoğu yıkılma evresinde.

kitabı edinmeyi düşünenlere bir adres: Küçük Aptalın Büyük Dünyası

BEĞENDİĞİM DÖRTLÜKLER # 7


Bir anahtar verdindi bana
Kabaran yüreğimi bilerek.
Kullanıp durdum onu gönlümce,
Aşkıma kenar süsü diyerek;
Aşındırdım dişlerini zamanla.

Geriye ben kaldım işte.

Yalan olur sevmedim dersem;
Ama yolcu yolunda gerek.
Ey ömrümün uğuldayan durağı;
Yanlış hesaptan dönerek,
Benli günlerini sil istersen.


Geriye sen kaldın işte.

Metin ALTIOK

Örtü

Meyveler cevherini gömer de kabuğuna;
İnsan, kadını soyar başından topuğuna.

Aslında NDK'da başlattığım bir paylaşım tarzıydı şu an yazdığım. Lakin artık Edebiyat Meclisi'nde de yazıyor olduğumdan bu paylaşım tarzımı buraya da aksettirmek istedim.

Evet, Üstad Necip Fazıl'ın bir beyiti yukarıda okumuş olduğunuz. Yine üzerine ciltlerce kitap yazılabilecek türden. Ölçü... Kafiye... Mana... Bir harika!

Örtü, diyor Necip Fazıl. Bir örtü ki kaldırımda öldürülen bir gazetecinin üzerine örtülen tarzdan. Bir örtü ki soğuk kış geceleri üzerimize örttüğümüz. Bir örtü ki şu müthiş nizam ve intizam içeren kainata bakarken gözlerimize örttüğümüz. Bir örtü ki kini, haseti, nefreti, nifakı yeşerten; sevgiyi, aşkı, şevkati, merhameti örten. Bir örtü ki klbe serinlen, yar otursun diye. Bir örtü ki Allah namına, yine Allah için başa örtülen. Bir örtü ki kendini, vitrinine değil iklimine gelenlere saklayan. Bir örtü ki musalla taşına konan tabunu örten boylu boyuna...

Eski Yazlar


Eski yazlar dalgalarda anılarımı korur
Bildiğim aşk kelimeleri hep eksik kalır

Hep mi hüzünler söyletirmiş
Şarkılarda seni
Hep de gönlüme sormalıymışım
Anlayamadığım şiirleri

Hayat, tanımadığım biri
Hergün karşılaşırız yeniden
Ben, işte bildiğin gibi
Şarkı yazıyorum derdinden

Söz-müzik: Yaşar Günaçgün


Ba Ba


tarifsiz sesler ve mimikler
sergileniyor divanında.
ve bir ödül kopuyor dudaklarından;

"ba ba"

olmanın şefkati
sarıp sarmalıyor aileyi


Hakan Karabulut
(yaşanmış bir hikayeden:)

Zaman

Bir zaman bekler ötelerde bizi,
Zamanı gelince gelir ve geçer.
Zaman derindir, silinmez izi,
Bazen akmaz zaman, durmayı seçer.

Karanlık Güneş

Edebiyat Meclisi Yayın Kriterleri

9 aydır yayın yapan Edebiyat Meclisi isimli blogumuzun yönetiminde bir takım değişikler olmuştu. Bu değişiklikleri okurlarımıza duyurmuştuk. Sizin de farkkettiğiniz gibi Edebiyat Meclisi bir değişim sürecine girdi. Bu değişim blogumuza görsel ve içerik yönünde gelişim olarak sizlere yansıyacaktır.
  • Blogumuzun mevcut 7 yazarı vardır. Yazarlarımıza her ay en az bir paylaşım yapma zorunluluğu getiriyoruz. Bir yazarın paylaşım yapmadığı süre 30 günü aşarsa yazarlık yetkisi iptal edilir.
  • Paylaşımlardan (özel paylaşımlar hariç) en fazla 3 en az 1 görsel kullanılması zorunludur.
  • Kullanılacak görseller eğer fotoğrafsa eni (widht ölçütü) 410px veya 200px olacak şekilde yayımlanmalıdır. Bu ayar yapılırken fotoğrafın orijinal boyutlarının oranlarına dikkat edilmelidir. 200px ene sahip olan görsel sola dayalı olarak yayımlanmalıdır.
  • Yayımlanan görsellerin kaynakları paylaşımın sonunda bağlantı olarak yayımlanmalıdır.
  • Blog içerisindeki tüm grafikler .PNG uzantılı olmalıdır. (isteğe bağlı)
  • Paylaşım metni her iki tarafa da dayalı olarak yayımlanmalıdır.
  • Şiir olarak girilen metinler italik , kalın ve Georgia yazı tipi özelliklerinde yayımlanmalıdır.
  • Şiir olarak girilen metinlerin rengi RGB (111, 168, 220) olmalıdır.
  • Metin içi ara başlıkların rengi RGB (246, 178, 107) olmalı ve boyut olarak Blogger'ın "Büyük" olarak isimlendirdiği standart boyut kullanılmalıdır.
  • Bir paylaşım eğer 4 parafgafrtan fazla ise paylaşım, ilk paragrafından sonra Blogger'ın "Atlama aralığı ekle" özelliği kullanılmalıdır. (Yani ilk paragraftan sonra "devamı" bağlantısı verilmelidir.)
  • Kaynak olarak gösterilen bağlantılar, bağlantı metni yazıldıktan sonra parantez içinde bağlantı adresi yazılarak yayımlanmalıdır. Örnek: Edebiyat Meclisi Merhaba Yazısı (http://edebiyatmeclisi.blogspot.com/2010/05/neyden-bahsettigini-bilmeyen-bir.html)
  • Paylaşımlarda kullanılan dil Türkçe olmalı, başlıkta veya metin içerisinde yayımlanacak olan farklı dillerdeki kelimelerin Türkçesi metnin sonunda belirtilmelidir.
  • Paylaşım içerisinde yayımlanacak olan videoların eni (widht ölçütü) 410 px olmalıdır. Bu ayar yapılırken videonun orijinal boyutlarının oranlarına dikkat edilmelidir.
  • Sidebar ismi verilen sağ sütunda yayımlanacak olan görsellerin eni (widht ölçütü) 220px olmalıdır.
  • Edebiyat Meclisi'nin bir adet favicon'u (16x16px , 32x32px boyutlarında) bir adet logosu, bir adet reklam kutusu (125x125px boyutlarında) bulunmalıdır.
  • Edebiyat Meclisi'nin resmi e-posta adresi edebiyatmeclisi@gmail.com'dur.
  • Edebiyat Meclisi Yayın Kriterleri değişiklik gösterebilir.
Edebiyat Meclisi'nde Yazmak İsteyenler;
  • Edebiyat Meclisi'ne şiir, deneme, makale, yorum yazısı, fotoğraf, kitap eleştirileri, kitap tanıtımları, dergi tanıtımları, biyogfi yazısı, gezi yazısı, anı yazısı vb. yazı türlerinde yazılar gönderebilirsiniz.
  • Yazılarınızda kullanacağınız dil Türkçe olmalı ve yazı içerisinde Türkçe'nin imla kurallarına uyulmalıdır.
  • Yazılar en az 3 paragraf olmalıdır.
  • Yazarlar yazının altına isim/soyisim, web adresi ve e-posta adresi gibi bilgileri bulundurmak zorundadır.
  • Yazılarda kullanılacak görseller, blogumuzun görsel kriterlerine uygun olmalı ve yazının içerisinde veya ek olarak tarafımıza iletilmelidir.
  • Kadrolu yazar olmak isteyenler tarafımıza müracat edebilirler.
  • İletişim adresimiz edebiyatmeclisi@gmail.com adresidir.