10 Eylül 2009 Perşembe

KATRE-İ MATEM:LALE DEVRİ VE BİR CİNAYET


Geçtiğimiz aylarda yayınlanan en güzel kitaplardan biri bana kalırsa Katre-i Matem. Hani derler ya şiddetle tavsiye ediyorum diye. O şekilde okumalısınız diyorum. Gerçi tarih ile yıldızı barışmayanlar için iyi bir tercih olmayabilir ancak tarihten hoşlanmayan birini dahi o kulvara çekebilir. Kitap gerçekler üzerine kurulmuş değil. Yazar Pala, romanın kurgu olduğunu açıklamıştı NTV'de bir programda. Kitap bir cinayetin hikayesi aslında. Oldukça da sürükleyici. Kapağından da anlaşılacağı üzre Lale Devri'nin bütün ihtişamını başarılı bir şekilde yansıtıyor. İskender Pala bir romancı olmasa da kendisinin de belirttiği gibi iyi bir okuyucu. Dünya romanını sıkı takip ediyor. Romanında olayları veriş tarzı, dünya romanını iyi incelediğinin ispatı. Oradan oraya akan bir yapısı var kitabın. Son dönemlerin en moda biçimlerinden biri bu. Alakasız gibi görünen anlara gidiyor her bölümde. Başlarda şaşkın şaşkın okuyorsunuz ancak sonraları her şey birbiriyle ilişkilenmeye başlıyor. Anlayacağınız sürükleyici, gerilim ve polisiye roman öğeleri taşıyan bir tarihi roman Katre-i Matem. Pala'nın Eski Türk Edebiyatı alanında Profesör oluşu onun Osmanlı dönemini çok gerçekçi yansıtmasını sağlamış. Anlayacağınız okurken "matem gözyaşları" dökmeyecek, büyük keyif alacaksınız!

3 yorum:

  1. Olaylara kendimi okadar kaptırdım ve gerçekliğine okadar inandım ki okurken kitaptan başımı kaldırıp eşime biliyormusun III. Ahmet döneminde bunlar olmuş Patrona Halil İsyanı şöle çıkmış diye anlatıyordum bir türü kurgu olduklarına kendimi inandıramamıştım :) Bu da yazarın başarısı olsa gerek çok güzel bir kitap gerçekten..

    YanıtlaSil
  2. bir şeyi itiraf etmeliyim ki kitabın 3te birini bitirirdikten sonra alelacele yazdım bu yazıyı. aslında kitabı bitiremedim. o üçte birlik kısımdan sonra nedense kurgunun zayıf olduğuna inanmaya başladım. özellikle bir bölümdeki yüz nakli beni kitaptan soğuttu, inancımı yitirdim. daha önce hiçbir pala kitabında bunu yaşamamıştım. olmadı bu şimdi deyip kitabı bıraktım. şah ve sultan ise harikaydı gerçekten,çok keyif aldım

    YanıtlaSil
  3. Çünkü daha önce İskender Pala kitabı okudunuz ve onlarla kıyaslayınca Katre-i Matem biraz zayıf kaldı yani bana öle geldi benim İskender Pala dan okuduğum ilk kitap Katre-i Matem olduğu için kıyaslama yapamıyorum ama Şah ve Sultan daha iyiymiş..

    YanıtlaSil