8 Eylül 2009 Salı

YAŞAR GÜNAÇGÜN






Dünkü yazımda Feridun Düzağaç'a değinmiştim. Şiir ve şarkı ilişkisinden bahsetmiştim. Şiir ve şarkının iç içe girmesine bayılıyorum. Yanlış anlamayın; şarkıların özellikle son bölümlerinde okunan fazlaca arabesk şiirlerden bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey şarkıları bizler için unutulmaz yapan bir şiire özenir gibi yaratılan "söz"ler.

Melodi ne kadar önemliyse şarkının sözleri ve şiirselliği de o kadar önemli benim için. Şiiri müziğe yakınlaştıran, ahengi sağlam şiirlerden hoşlanışım da buradan geliyor sanırım. Ahmet Haşim'i okurken zevk alıyorum. Nazım'ı okurken bir şarkı dinliyor gibi oluyorum keza Necip Fazıl'ı dinlerken de. Bir Ece Ayhan'da, İlhan Berk'te alamıyorum o keyfi ne yalan söyleyeyim. Son dönemin salt anlama yaslanan şiiri bana göre değil sanırım.

Neyse konumuz bu değil bugün;ancak şiire de geniş geniş yer vereceğim yakında. Ne diyorduk:Yaşar Günaçgün... Türk hafif müziğinde hakkını vererek flamenko esintileri ilk kullananlardan Yaşar. Akdeniz müziği diye adlandırılan tarzın özgün temsilcilerinden. En azından bir zamanlar öyleydi. Gerçi kendi tabiriyle "dönüştüyse" de son albümlerinde dahi Akdenizliliğinden pek bir şey kaybetmemiş.

Yaşar şiirler de yazdığından-halihazırda bir şiir kitabı vardır- şarkı sözlerini şarkılarında en iyi kullananlardan. Şiirden,ahenkli sözlerden anladığı kesin. Günümüzde hasretini çektiğimiz etkileyici sözlere sahip şarkıları kendisinde bulabiliyorum ben. Hoş, bir elin parmaklarını geçmiyor böyle sanatçılar. Yakında diğerlerine de değineceğim.

Yaşar, pek az sanatçıya nasip olabilen, şiirleri şarkılaştırabilme yetisine de sahip. Öyle ki lise yıllarından beri hayranlıkla okuduğum birkaç şiire hayalimdeki müziği yerleştirmiş bu adam. Sanırım aklınıza hemen "Beni Koyup Gitme" geldi. Ağustos Çıkmazı asıl adı bildiğiniz gibi bu şiirin. Ancak tek bestelediği şiir bu değil tabii. Attila İlhan'ın Beş Dakika Bekle Git'ini, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Şarkı Halinde Kal" ve Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Yılgın şiirlerini de dinlemenizi tavsiye ediyorum.

AĞUSTOS ÇIKMAZI\Beni Koyup Gitme


Beni koyup koyup gitme, n'olursun
Durduğun yerde durKendini martılarla bir tutmaSenin kanatların yokDüşersin yorulursunBeni koyup koyup gitme, n'olursunBir deniz kıyısında oturGemiler sensiz gitsin bırakHerkes gibi yaşasana senİşine gücüne baksanaEvlenirsin, çocuğun olurBeni koyup koyup gitme, n'olursun


BELKİ GELMEM GELEMEM \ Beş Dakika Bekle Git

Sen istinyede bekle ben burdayım
İçimde köpek gibi havlayan yalnızlığımÇünkü ben buradayım karanlıktayımBelki gelmem gelemem beş dakika bekle gitÇünkü elimi kestim beni kan tutuyorŞarabım bütün ekşi suyum soğukYanımda olmadın mı seni daha bir çok seviyorumBelki gelmem gelemem beş dakika bekle gitYüzünü ıslatmadan ağlayabilir misinYarı geceden sonra telefon ettin mi hiçKaranlık adamlar hüvviyetini sordu muBen senin olmadığını arıyorumBelki gelmem gelemem beş dakika bekle gitBelki gelmem gelemem beş dakika bekle gitBana ait ne varsa hepsi seni korkutuyor sana ait ne varsaHiçbiri benim değilBelki ölmek hakkımı kullanıyorumBelki gelmem gelemem 5 dakika bekle gitBelki gelmem gelemem 5 dakika bekle git

SEN DE HER ŞEY GİBİ \ Şarkı Halinde Kal

Sen de , her şey gibi yakınımda iken,
Sen de oluyorsun gözlerimde diken
Git,git benden uzak,uzak bir yere git;
Ne olur,içimde her zaman bir ümit,
Her uzak şey gibi öyle yalnız hayal,
Yalnız rahiya, renk, şarkı halinde kal.


Yaşar'ın tek marifetinin şiirleri şarkılaştırması olmadığını biliyorsunuzdur.. Yaşar, kendi sözleri ve bu sözlere yaptığı harikulade besteleriyle de beni etkilemiştir. Tavsiye edeceğim Yaşar şarkılarını zaten bilidiğiniz şarkılarından seçmedim. Yani klibi olmayanlardan seçtim diyelim. Kenarda köşede kalmış şarkılarını göstermek istedim sizlere. Bence tavsiyeme kulak verip bir yerlerden bulup dinlemelisiniz bu şarkıları:


DİVANE albümü:
Günahsız

ESİRİNİM albümü:
Hoşça kal Gözbebeğim

MASAL albümü:
Yaprağın Kaderi

HATIRLA albümü:
Şarkıların Var

SEVDA SİNEMALARDA albümü:
Selvi





5 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışınız gönlünüze elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Kalemine sağlık harika bir yazı yazmışsın. Ben de birkaç şarkı adı yazayım: Hasret ayazları, Mazim Değil.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Yeşim! Hasret Ayazları'na katılıyorum ama Mazim Değil'i pek sevemedim. Gökhan Özen'den kaynaklı olabilir tabii :))

    YanıtlaSil
  4. Yaşar bambaşka ya o derecedir ki O'na olan sevgi asla bitmez!
    Cumartesi konserdeyiz Yeşim'le J&J'de umarım gelirsiniz sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle başkadır yaşar. Ne yazık ki konserde olamayacağız İzmir'de yaşıyoruz çünkü :( Onu izmirlere bekliyoruz hepinizi de tabii :) Bu arada yorumunuzla blogumu şereflendirdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil