7 Ağustos 2011 Pazar

DÖNÜŞÜM-KAFKA


"Bir düşünün, ertesi gün gitmek zorunda olduğunuz bir işiniz, bir okulunuz ya da buna benzer bir kurum var. Siz şu andan itibaren değişmeyi tercih ederek her şeyi reddediyorsunuz ve bu zorunluluklarınızın boyunduruğundan kurtuluyorsunuz. En yakınlarınızdan başlayarak etrafınızdaki bütün insanları bir düşleyin. Onların size neler söyleyeceğini, neler yaptırmaya çalışacaklarını, hatta daha da iler giderek neler yapacaklarını... Canınızı bile seve seve verebileceğiniz en yakınlarınızı düşleyin, ailenizi."

Kafka'nın "Dönüşüm"ünü mutlaka okumalı. Sabah işe gitmek üzere uyanan Gregor Samsa'nın bir böceğe dönüştüğünü fark etmesiyle başlayan bu hikaye içinde Kafka'nın müthiş anlatımını ve tabii ki belirlemelerini barındırıyor.

Sanayileşmenin Avrupa topraklarında başlamış olması, bu toplumların yeni yeni yeşeren vahşi düzen içinde ilk acıları yaşayanlar olmalarına vesile olmuştur. Kafka, düzenin örümcek ağları arasında sıkışıp kalmış ve değeri çok sonra anlaşılmış en önemli sanatçılardan biridir ve toplumun acılarını, düzenin çarkları arasındaki inleyişlerini harika bir öyküyle somutlaştırmıştır.

Dönüşüm'de ailesi için her şeyini verebilecek, kendini adeta onlara adamış Gregor Samsa'nın "tiksinç" bir böceğe dönüşerek farklılaşması ve düzendışına çıktığı için dişlilerin arasında ezilmesi konu edilmiş. Araştırmacılar bir bölümüyle Kafka'nın kendi yaşamından izler taşıyan bu alegorik eser için başyapıt yorumu yapıyorlar.

Dönüşüm, değişen insanın düzenin çarkları arasında ezilmesini gözler önüne seren en güzel örneklerden. İlgi çeken konusu, akıcı dili, Kafka'nın muhteşem betimlemeleri bu esrarengiz öykü içinde hoşça vakit geçirmenizi ve tabii ki kendiniz ve yaşadığınız ortam hakkında düşünmenizi sağlayacak.

Kitabı Can Yayınları'nın basımından edinebilirsiniz. Kitabın sonunda Dönüşüm için Sonsöz adı altında bir yazı yayımlayan Ahmet Cemal'in sözleriyle bitirelim yazımızı:

"Dönüşüm, hiyerarşi ve otorite düşüncesiyle temellenen, bu amaçla sözü edilen düşünceyi önce aile kurumu içerisinde odaklaştıran toplum içerisindeki bireyin tragedyasıdır. Gregor Samsa, "dönüştüğü" güne değin çeşitli kölelikler içerisinde yaşamış bir tolum tekidir, işyerinde köledir; ailesi çevresinde köledir ve zincirleri içerisinde uslu oturduğu sürece de benimsenip sevilir. Başkaldırısı bilinçaltında başlar;bu biliçaltı, kendine uygun biçimi yaratır: Gregor Samsa'nın böceğe dönüşmesi, gerçekte artık başkalaşmasıdır. Böceğe dönüştüğü andan başlayarak, toplumun ve ailesinin ona ilişkin-onu tutsak kılan- beklentileri, artık sonuçsuz kalmaya yargılıdır; böeğin iğrençliği, çizgisi sürüyle uyuşmayan bağımsız bireyin iticiliğiyle özdeştir. "

4 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız kitabı, teşekkürler. Ben de çok beğenmiştim okuduğumda...

    YanıtlaSil
  2. rica ederim.ilginize teşekkürler!!

    YanıtlaSil
  3. Ne yazık ki Kafka hakkında muazzam bilgilere sahip değilim.. hatta çok az kitabını okumuşumdur.. Dönüşüm de okuduklarım arasındaydı ve cidden inanılmaz bir kitap! Ve cok güzel anlatmıssın.. kalemine saglık (:

    YanıtlaSil